Sakal Kepeklenme Sorununu Nasıl Çözeriz?
27-09-2019
12:18
Sakal Kepeklenme Sorununu Nasıl Çözeriz ?
Sakal uzatmaya karar verdiniz ancak sakalı uzatırken bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan biri ve en göze batanı sakal kepeklenmesidir. Sakal uzatanların sık karşılaştığı kepeklenme sorunu da sakaldaki kaşıntı, sakal renginde matlaşma, kırılma gibi olası problemlerden biridir. Peki, sakal kepeklenmesi neden oluyor, nasıl geçer?
Sakal Kepeklenmesi Nedenleri ve Çözüm
Sakal kepeklenmesinin sebepleri; sakalı temizleme yöntemleri, yanlış ve düzensiz bakım, nemlendirmeyi aksatma, cilt kuruluğu, cildin yağ dengesindeki mevsimsel kaynaklı değişimler; örneğin rüzgâr, soğuk hava, yeteri kadar su tüketmeme, cilt yapısı, yanlış ürün kullanımı ve cilt enfeksiyonlarıdır. Örneğin sakalı temizleme aşamasında sık sık suyla yıkamak yanlış sabun - şampuan kullanımı gibi alışkanlıklar da sakalda kepeklenme sebebidir. Çözüm için işe yarar yöntemler şunlar:
- Sakal Bakım Yağı : Sakal yağı sakal ve sakal altındaki ihmal edilmiş cildi nemlendirir. İçeriğinde yer alan bileşenler (özellikle biberiye yağı) sakalın kepeklenmesi ve iltihaplanması gibi durumlarını baskılar. Sakala yeterli ve dengeli bakımı sağlar.
- Sakal Fırçası ve Sakal Tarağı : Sakal uzarken, gün aşırı ciltte oluşan ölü derinin cilt yüzeyinden ayrılması gerekir. Düzenli olarak sakal fırçası, sakal tarağı gibi sakal düzeltici malzemeler kullanmak sakal ve sakal altı cildimizdeki ölü deriyi kaldırıp sakalın ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Cildin ve sakalın görüntüsünde parlaklık, canlanma etkisi sağlar. Cildin nefes alması, parlak görünmesi için bu gereklidir. Ayrıca sakal kepeklerinin sakal kılları arasından kolayca temizlenmesi için etkilidir. Ölü ve kopan deriler kepeklenme yapar ve bu derilerin de ciltten uzaklaşması gerekir. Bunu hızlandırmak için sakal tarakları ve fırçaları kullanmak iyi bir yöntemdir. Sakalın matlığı, sakal kırıklarını, sakalın salınımı ve çıkış yönünü de düzeltir, dolayısıyla cildi tazeleyeceğinden sakaldaki kepeklenme sorununu azaltacaktır.
- Sakal Şampuanı : Kimyasal içerikten yoksun, örneğin sülfat içermeyen bir sakal şampuanı ile sakalları yıkamanın önemine de değinelim. Sakal şampuanları sakal diplerinde kepeklenmeyi engeller. Normal şampuan ve sabunlar sakalda kepeklenme yapar. Çünkü normal şampuanlar sakala yeterli nemlendirmeyi sağlayamaz. Ayrıca sakalı çok yıkamak da sakalda çatlamaya neden olabilir, sakal telleri kırılgan hale gelir, sakal şampuanları bu evreyi de azaltan bileşenler içerir. Sakal şampuanı sakala yönelik bir üründür, sakalın temizlenmesi sonrası ihtiyacı olan nem desteğini sağlayacak şekilde üretilmiştir. Ayrıca içindeki bileşenler sakal bakım sürecini destekleyen bileşenlerdendir.
UYARI! : Ayrıca bunların dışında seboreik dermatit, egzama, sedef gibi hastalıklar ve belirtiler de sakalda kepeklenme yapabilir. Bu sorunlar ilaçla tedavi gerektirir. Önce bir cildiye uzmanına muayene olmalısınız.
Kullanım önerisi olarak; sakallarınızı fırçalamadan önce sakal yağı ile iyice nemlendirmeniz önerilir. Günde 2-3 defa sakalları taramak, hem kepek sorunları hem matlık ve kırılma gibi diğer sorunları ortadan kaldıracaktır. Sakalları taramak sadece sakala değil cilde ve sakal diplerindeki hücrelere kan dolaşımını da hızlandırır. Bu da hem sakal hem de cildin tazelenmesi için etkilidir.