Üye Ol
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Üye Ol anında 20.00 TL kazan

Sakal Ve Bıyık Sararması Neden Olur?

19-08-2020 21:21
Sakal Ve Bıyık Sararması Neden Olur?

Sakal Ve Bıyık Sararması Neden Olur?


Bir sakalın rengi ve şekli neye göre değişir? Sakalda ve bıyıktaki renk değişimleri sadece genetik etkiler ya da yaşla mı ilgilidir? Cevap: Tabii ki de hayır... Sakal ve bıyık genetik ve yaş etkisi dışında farklı sebeplerden de renk değişimine uğrayabilir. Sakalda ve bıyıkta oluşan renk değişimi ise ya beyazlama ve renk açılması olarak ya da sakal ve bıyık sararması olarak bilinmektedir. Sakal sararması neden olur? Bu bir sorun mudur? Sorunsa çözümü nelerdir? Kısaca sebeplerine değinelim. 


Sakal ve bıyık sararması ağırlıklı olarak orta yaş ve yetişkin erkeklerde görülmektedir. Sebebi de genellikle kıl yapısında bulunan renk pigmentlerinin yapısındaki değişimlerdir. Bu birçok sebepten olabilir. Yaşla da, beslenmeyle de, mevsimsel de.... En bilinen etkilerden biri yoğun sigara kullanımıdır. Yaşla birlikte kendini belli eder. Ama yaştan bağımsız da sakalda ve bıyıkta sararmalar görülmektedir.


Her şeyden önce sakal sararması bir hastalık belirtisi de olabilir, zararlı alışkanlık belirtisi de mevsimsel etkiler sonucunda oluşan bir değişim de... Neden olduğunu tespit etmek bu sebeple önemlidir. Örneğin orta yaş üzerinde yoğun sigara kullanımı ve renk pigmentlerinin yapısındaki değişimlerden ziyade, diyabet - kronik bazı hastalıklar, mevsimsel etkiler; ya da tamamen sakalın ve bıyığın uzunluğuna göre değişen renklerden dolayı sakal ve bıyıkta sararma oluşabilir. Çünkü bir sakal uzadıkça renginde, görünümünde, yapısında değişimler olması normaldir. Yaşa bağlı olarak da sakalda ve bıyıkta beyazlama öncesi kızıl ve sararma gibi renk değişimleri görülmektedir. Mevsimsel etkilere ek; sakallar, saçlar hatta vücuttaki tüm kıllar yazın güneşe maruz kaldıkça rengi açılır, değişebilir, bölgesel olarak renklerde sararma olabilir.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle ağız çevresindeki sakal ve bıyıklar sigaranın içindeki kimyasallar ve sigara dumanı (örn: nikotin ve diğerleri) sararmalara sebep olur. 


Sakal ve bıyık sararması sorunu nasıl çözülür?


Sakal kökü ve uçları arasındaki renkte farklılık olması da normaldir. Bir kılın kökü en kalın ve en koyu renkli kısmıdır. Elbette buna sakalın doğal yapısı ve genetik olarak farkında olmadığınız farklı renk pigmentleri de sebep olabilir. Ayrıca dış etkenlere bağlı olarak kimyasal temizleyiciler, krem ve kişisel bakım ürünlerinin etkileri de sakal ve bıyık sararması için tetikleyici olabilir ancak düzenli sakal bakımı yaparak, doğru ürünler kullanarak, kimyasallara daha az maruz kalarak ya da bir sağlık sorunu varsa bir uzmana görünerek bu etkiler azaltılabilir. Sakal ucundaki kırılmalar ve incelmeler renk değişimlerini hızlandırır. Sakal uçlarında oluşan kırıkları düzenli olarak toparlamak, sakal bakım yağlarıyla sakalı desteklemek, sakal düzenleme ve düzeltme yöntemleriyle sakalı daha bakımlı tutmak, bol su tüketmek, sigara ve alkol gibi vücuda zararlı maddeleri ve kimyasal etkileri vücuttan olabildiğince uzak tutmak sakal da ve bıyıktaki renk değişimleri ve sararma sorunlarını yavaşlatır. 

 
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.