Sülfatsız şampuan nedir?
21-10-2020
20:19
Sülfatsız şampuan nedir?
Tüketiciler gün geçtikçe bilinçlenmekte, ürün tercihlerini sadece ürünlerin fonksiyonlarına göre değil ilk önce bir ürünün ne içerdiğiyle daha çok ilgilenir oldu. Dolayısıyla bir ürünün birçok alternatifi arasında doğru ürünü bulmak için araştırmaya ayrılan vakit de arttı. Tüketiciler iyi ürünlere erişmek için bu içeriğini de özellikle merak ediyorlar. Özellikle bu tüketici refleksi en çok bedenimiz için tükettiğimiz kozmetik ve diğer tüm kişisel bakım ürünlerinde vazgeçilmez olunca artık bilinçli tüketiciler de ürün fonksiyonunun yanında içerdiği kimyasal ve doğal bileşenlere daha çok dikkat ediyor. Saçınızı önemsemek ve saç tipine göre temizleyici (şampuan, saç sabunu) seçerken içinde ne olmadığına bakmak da önemli. Sülfatsız şampuan da bunlardan biri.
Neden Sülfatsız şampuan kullanılıyor? Şampuanda sülfat ne işe yarıyor?
Sülfat temizleyicilerde çok kullanılan kimyasaldır, üründe köpürme özelliği kazandırır ve kimyasal yapısı itibariyle Sülfat, inorganik kimyada sülfürik asit tuzudur. Özetle; aşındırma ve kimyasal etkileri de haliyle yüksektir ve bu bileşen cilt, vücut, saç yapısı için işe yarar bir kimyasal bileşen değildir. İnsan sağlığına olumsuz etkileri bilinmektedir. Bunların başında da kanserojen etkisi gelir. Sülfatlı şampuanların içindeki sülfatın tuz yapısı saçın yapısına da zarar verir. Köpürtme saçların kolay temizlenmesi ve arındırmayı kolaylaştırdığından tercih edilir ancak bir ürünün bol köpürmesi onun iyi temizlediği anlamına gelmez. Bu sebeple bilinçli ve ne tükettiğini bilmek isteyen tüketiciler sülfatsız şampuan ve doğal bileşenlerden formüle edilmiş şampuanları tercih etmektedir.
Bir diğer önemli konu ise saç ve sakal düzleştirme işlemleri öncesinde mutlaka sülfat içermeyen şampuan ile saçın ya da sakalın iyice yıkanması gerekir. Sülfat saçın yapısını bozduğundan düzleştirme işlemi başarılı olmayacaktır.
Sültafsız şampuan ve sülfat içeren şampuanlar arasındaki en önemli fark sülfat içermeyen şampuanların içerik ve bileşenler açısından vücut ve özellikle saçta hasara yol açmamasıdır. Saçın yapısını korumak saçları temiz tutmaktan daha önemlidir. Doğru ürünü kullanmak riske girmekten daha kolaydır. Doğal bileşenler içeren ürünler tercih etmek, sertifikalı ürünler kullanmak, kişisel temizlik ürünü seçerken fiyatı değil kalitesi ve ürün içeriğine göre tercih yapmak önemlidir. Örneğin, paraben ya da formaldehit gibi zararlı diğer kimyasal maddeler içeren kişisel temizlik malzemelerinden de uzak durmak gerekir.
Sülfatsız şampuan diğer ürünlere göre az pahalı olsa da, saçlara ve vücuda zarar vermek, ileride oluşacak fiziksel ve estetik kayıpların önüne geçmek için maliyetsiz ve ekonomiktir.